web analytics

Megígértem, hogy még mesélek érdekes dolgokat, és most, hogy Barni előttem már leírt mindenfélét, én csak kiegészíteni szeretném.
Reggel elindultunk a kikötőbe, de előtte még beugrottunk a bankba. Itt szembesültünk azzal, hogy a hónap jelölése a Hold szimbólummal történik (nyilván az ősi szimbolika), az év pedig 11-el kevesebb, tehát itt 95 van. Mint elmondták, 1911-ben álltak át új időszámításra, úgyhogy a saját évjáratunkból le kell vonnunk mindig 11-et. „Beleolvasgattam“ néhány helyi újságba. Namost attól függően, hogy milyen témájú vagy milyen komoly az újság, döntik el, hogy hátulról előre, vagy számunkra normálisan, elölről hátulra lapozható. A fejlécek általában balról jobbra olvasandóak, a cikkek pedig fölülről lefelé. Szép. De mondták, hogy ők szoktak jobbról balra is olvasni, ez is a szokásoktól függ.
Beszélgettünk a napi életről is, itt általában 1400 Ft egy mozijegy, de van diákkedvezmény és olcsóbb, kifutott film jegyár, tehát kb. ugyanaz, mint otthon. A keresetek jobbak, a legkisebb órabér (McDonalds) 500 Ft, egy tanár keresete 200.000 Ft. A gyárakban naponta 7000 Ft-ot lehet keresni.
A pálcikától agyvérzést kapok, egyszerűen nem tudok ráérezni, hogyan lehet a levest megenni vele. Folyamatosan nyúlkaját (zöldségeket), halat meg rizst esznek. Lehet, hogy ezért néz ki mindenki olyan fonnyadtnak errefelé. Azért este muszáj volt már végre egy jó sült csirkét enni sült krumplival. Hiányzik az otthoni Rizi-Bizi koszt. Ami nagyon zsír Taiwanban, az a gyümölcslé. Az első nap 100%-os kókusztejet ittunk, ami nem az a fehér lötty, amit nálunk adagolnak, hanem az az igazi, átlátszós cucc, ami tényleg benne van a kókuszdióban. Ja, és a piacon előtted facsarják le azt a gyümölcsmixet, amit szeretnél. Rendszeresíteni kellene otthonra ilyesmit. Az osztyákok mondták, hogy Grazban is csak egyetlen hely van, ami ilyen. Nálunk otthon meg a Gettóburger narancsléje a menő. És lehet enni fagyit is vízből és Gabi fogkrémből.
Mint az előző bejegyzésekben megemlítettem, rengeteg motoros van az utcákon, akik elől néha ijedten félreugrálnak az emberek a járdán. Persze nem az a Hell’s Angels stílus, hanem kis ember, kis motoron maszkban. És a maszkot még az utcán sem veszik le. Mindenki ráparázik erre a légszennyezés témára, és emiatt gyakran egy ninjákkal teli utcán kell végigmenned. Azon gondolkodtam, hogy vajon Pesten mit vennének fel… Azbesztruhát?
A menő stílus a cuki. Tök röhej. Itt az a menő csávó, aki cuki, aki sír, és pici rózsaszín cuccokat aggat megára. Bárhova mész, mindenki le akar fotózkodni veled, és a fényképezés közben egy V-betűt mutat az ujjával a feje mellett. Ez jelenti azt, hogy cuki vagy. Még az AIDS-plakáton is cuki emberek szúrják magukat halálra cuki AIDS-es tűvel.
A piac. Voltam már kínai piacon, de higgyétek el, az otthoni csak egy olcsó, „kínai“ utánzata az eredetinek. „Földön, vízen, levegőben“ a mottója a kirakodóvásárnak, ami azt jelenti, hogy már csak te nem férsz el az utcán. Minden kipakolva, nyitott boltokban, ezer színben és egyféle minőségben. Rengeteg Nike cipő, Rolex óra, természetesen eredeti. Of course… A boltokról mindig Pelikán elvtárs jut eszembe: „Elvtársak! Se ajtó? Se ablak?“. Benézel a fúrógépboltba, és azt látod, hogy zsírpapírba csomagolva, leolajozva 2500 darab fúrógép típusfüggetlen halmokba van rendezve. Itt kérem nincs olyan, hogy nézelődés a boltban. Tudd, mit akarsz venni. Hozzáteszem külön utca van az igazi fotómárkáknak, ahol feleáron lehet objektívet, memóriát, gépet venni.
A nyelv és írás örök téma. 5000 (a 20000-ből!) szimbólumot tanulnak meg 6 év alatt az iskolában. Egy szimbólum ősi jelentésű részekből áll, amiket egy asszociációs kapcsolat formál jelentéssé. Két különböző jelentésű szimbólum összekapcsolásával újabb szavakat kaphatsz. Létezik az egyszerű, „hagyomány nélküli“ kínai írásmód, az ősi taiwani írásmód, valamint a kiejtés szerinti, mondhatni betűzött írásmód is. Azon gondolkodtunk, hogy van-e náluk rejtvényújság… ☺ És kézenfekvő az a kérdés is, hogy hogyan írnak sms-t… ☺
A beszélt nyelvben egy szónak hanglejtéstől függően 4 vagy többfajta jelentése lehet. Szép ez is. Megkértük a kísérőnket, hogy mondjon egy normális mondatot, aztán mondja el egy hangmagasságon. Megtette, majd hozzáfűzte, hogy ebben az esetben már nem volt jelentése a mondatnak. Gabcsi tűnődött rajta, hogy a birodalmi robotokat vajon hogyan szinkronizálták a Star Wars-ban… ☺ Megtanultuk leírni a Fool Moon-t, „Bolond Hold“-at taiwani írásjelekkel, kimondani így kell: ű-üe (a hangmagasság: föl és le). Mellesleg „boldogat“ is jelent. Adódik a kérdés, hogy az éneklésnél hogyan alkalmazkodnak a szavak hangmagassága diktálta szigorú szabályokhoz. Az Okai-Singers vezetője magyarázta el, hogy nagyon fontos a jó és érthető szókimondás, de még így sem biztos, hogy megérted, miről van szó. A dalokat a TV-ben általában feliratozzák.
Az esti koncertől még annyit (amiről Barni nem beszélt részletesen), hogy a ha egy vesz CD-t, mind vesz CD-t alapelv működik. Több lemezt adtunk el itt 3 nap alatt, mint otthon 3 év alatt. 50-esével viszik, hogy az otthoni díszhalnak is legyen… És rajongó típusok. Mindenki fotózkodni akar, dedikáltat és sikítozik. Szóval nem a koncerten, hanem az utána rendezett lemezdedikáláson izzadtunk meg igazán. Vannak fotók, majd alkalomadtán mennek fel a flickr-es oldalra. A link lentebb megtalálható.
Két cuki kiscsaj pedig a koncert előtt bejött az öltözőbe, hogy átadjanak egy borítékot nekünk. Egy kis rózsaszín levél volt benne, amiben tört, cuki angolsággal kifejtették, hogy ők a taiwani rajongótáborunk (2!) és jöjjünk sokat. Hát… Ha eleget spórolnak nekünk a repjegyre… ☺ És volt két fotó is. Persze cukik! ☺
Tudom, hogy nagyon hosszú voltam most, de még így is elég sok dolog maradt. Találkozunk holnap, Miki voltam. (vagy lehet, hogy a Fool Moon fórum bejegyzése szerint Danny Messer?…)